Pelerinajul la Sfanta Parascheva

Pelerinajul la Sfanta Parascheva

Ziua de Sf.Parascheva a adus soare si caldura pe strazile din Constanta. De obicei era mai racoare de ziua ei, dar azi chiar e o zi frumoasa. Sa le cantam la multi ani si sa ii strangem tare in brate pe sarbatoritii zilei! Iar daca printre cei sarbatoriti astazi se afla si oameni plecati la ceruri sa ne rugam pentru ei.

Pelerinaj anulat

Anul acesta din cauza pandemie a fost anulat pelerinajul la Sf.Parascheva. Singurii care au acces in catedrala sunt locuitori ai Iasului, daca ai buletin de Iasi intri, daca nu te poti ruga si de acasa. Conform Agerpres, pelerinajul traditional de Sfanta Parascheva se tine din anul 1641. Sfanta Parascheva mai este situta in popor si ca Sfanta Vineri . Ea este considerata ocrotitoarea Moldovei.

Superstitii

Fiind zi de sarbatoare este zi de odihna si rugaciune. Nu se face treaba, curatenie, nu se spala sau se calca. In aceasta zi nu este indicat sa mananci sau sa dai de pomana alimente „cu cruce”, cum sunt nucile, castraveti sau pepene rosu, conform Mediafax. Se spune ca Sfanta Parascheva este ocrotitoarea femeilor insarcinate si ar fi bine sa imparti copiilor orfani si nevoiasilor in aceasta zi, ca in ziua nasterii Sfanta sa te protejeze si sa te ajute sa ai o nastere usoara.

Sa incheiem cu zambete!

Pandemie, restrictii si reguli peste noapte,teama de covid sau indiferenta, azi trebuie sa fim mai buni si mai iubitori cu cei apropiati. Sa zambim si sa vedem partea buna a vietii, oricat de ingusta ar fi ea. Va doresc o aniversare frumoasa tuturor celor care purtati acest nume sfant. Si trimit si un gand bun bunicii Paraschiva, care stiu ca azi a iesit dupa un norisor si a tras soarele dupa ea pentru noi. La multi ani, popor crestin!

Iulia
iulia@filtrualbastru.ro
No Comments

Post A Comment