Cand ma gandesc la aceasta manastire vad in fata ochilor camp, cat vezi cu ochii. Pentru ca e o manastire aproape de casa parintilor mei si stiu cum arata cand a inceput constructia acesteia. Manastirea se afla o distanta de o ora distanta de Constanta. Mai exact pe ruta Constanta- Ovidiu-Mihail Kogalniceanu- Tirgusor, la intrarea in ultima comuna faceti dreapta, pe langa gara si mai mergeti cativa kilometri pe drum de padure. Manastirea se vede din departare, inainte de cea de-a doua cale ferata de pe drum. Se inalta semeata si frumoasa pe Dealul Casian. Exact asa cum ne scoate Dumnezeu din necazuri.
Manastirea Sfantul Ioan Casian s-a ridicat in anul 2001, prin stradania parintelui ei staret, Iustin Petre. Pe langa locul de rugaciune puteti merge si la Pestera Sf.Ioan Casian. Va recomand incaltaminte cat mai comoda si tinuta lejera. Pana la pestera sunt multe scari si zone mai alunecoase, de la terenul calcaros si stanci. Privelistea este minunata, chiar inainte de inceputul treptelor se zareste Lacul Casian.
La intrarea in pestera va asteapta o provocare a inaltimii. Nu este foarte inalta scara pe care trebuie sa urcati, dar pentru cei care nu stau bine cu teama de inaltime poate fi o provocare.
Sfantul Ioan Casian a fost de neam scit – daco-roman – nascut in provincia romana Scitia Mica, la Marea Neagra. Invatatul calugar purta numele locului natal. Nascut pe la anul 360, intr-o familie de oameni de frunte, a primit o educatie aleasa intr-una din renumitele cetati grecesti de pe tarmul apusean al Pontului Euxin, poate a Tomisului. El cunostea bine cultura greaca si latina. Se pare ca a intrat de tanar intr-o asezare monahala din regiune, unde a dobandit si o pregatire teologica.
In calendarul ortodox Sf.Ioan Casian este sarbatorit pe 29 februarie sau 28 februarie cand sunt anii bisecti.
Asadar cand mai sunteti in zona puteti aprinde o lumanare si in acelasi timp va puteti testa rezistenta cu un drum spre Pestera Sf.Ioan Casian.
No Comments