In Cordoba, pe urmele califilor!

In Cordoba, pe urmele califilor!

De la o poveste, la alta!

Am lasat in urma frumoasa Granada si am ajuns intr-un alt orasel. Imi aduc aminte si acum ca nu a fost una din cele mai bune zile. Aveam o problema cu un intestin iritabil si si-a gasit ziua sa imi strice starea. Insa mi-am revenit imediat ce am simtit gustul povestii.

Cazarea noastra era undeva, in centrul istoric, pentru ca nu am vrut sa pierdem timp. Si a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o. Cazarea era cumva ferita de ochii lumii. Pe o straduta ingusta si mai cu graffiti asa, dar cand am ajuns am ramas placut imperesionati.  Pension Internacional

A fost una din cele mai frumoase cazari pe care le-am avut in Andaluzia. Am simtit Marocul mai aproape ca niciodata si parca am inteles mai bine, ideea de intimitate. Casele facute in stilul asta au un farmec  aparte. Pentru ca de afara par o fortareata, dar inauntru sunt luminate si spatioase, totul vizibil tuturor. Asa cum ar trebui sa fie si relatiile de familie. De la cazare era foarte usor sa ajungi la pas,la mai toate obiectivele turistice.

Ne-am cufundat in alei pietruite!

De ce imi plac atat de mult genul asta de orasele ? Pentru ca aici s-au pastrat inca stradutele pietruite. Pentru ca aici sunt strazi incolacite si intortocheata, iar dupa urmatorul colt se zareste o casuta cocheta. Restaurantele si magazinele au usi sub forma de arcada si facute din fier fortjat, in forma de flori. Pentru ca nu totul s-a transformat in sticla si otel. Pentru ca si-au pastrat trecutul in cea mai buna stare.

Tempul si Monumenet din 1236!

Cel mai reprezentativ monument de arta musulmana din Cordoba este Mezquita.

Inainte a intra sa vizitezi aceasta minunatie ajungi in Patios de Los Naranjos. Ca intr-o mica livada de portocali este o fosta curte califata. Iti  lumineaza ochii in nuantele naturii si miros de portocale.

Istoria acestui loc incepe la mijlocul secolului VI. Cand aici era o biserica crestina vizigota. Mai apoi a fost transformata in Moschee. Fiind unul dintre cele mai longevive monumente din Spania. A avut intodeauna o functie religioasa. Este o Moschee ce funcționează ca o Catedrală creștină de mai mulți ani. In interiorul ei se află o catedrala creștină, ce cuprinde altare construite în diferite stiluri arhitecturale: baroc, gotic și renascentist.

In anul 1984, centrul istoric al orasului Cordoba, incluzand si moscheea-catedrala Mezquita, a fost inclus in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

De aici iti poti cumpara biletul online .

Daca esti matinal poti intra gratuit in orice zi de luni până sâmbătă între orele 8:30 și 9:30.

Podul Roman

Era o zi foarte calduroasa, cu toate ca eram in aprilie. Si cum ziceam ca majoritatea atractiilor turistice din Cordoba sunt foarte aproape unele de celelalte,asa am ajuns de la Mezquita, la Podul Roman. Acest pod a fost construit la începutul secolului I î.H. si trece peste râul Guadalquivir. El este vegheat de Arhanghelului Rafael. In capatul podului se afla  Torre De Calahorra. In prezent gazduieste Muzeul Vivo de Al-Andaluz. Acest muzeu fascinant este deosebit de educațional, cu prezentări audiovizuale care prezinta viața din Cordoba în jurul secolului al X-lea d.Hr., când trei culturi au trăit cot la cot creștinismul, musulmanul și iudaismul.

Vizitatorii pot de asemenea sa urce pe acoperiș pentru o vedere spectaculoasa a moscheii și a orașului.

Cartierul evreiesc

Juderia este cel mai vechi cartier al orașului. O multitudine de stradute ce se intrepatrun si iti conduc pasii catre locuri frumoase, in oaze de umbra ,in plina arsita andaluziana.

Calleja de las Flores

Este o straduta tot din acelasi cartier in care poti admira multe florice. Eu sunt omul asteptarilor. Si cand am auzit ca este o strada plina de flori,in mintea mea era Raiul!Insa am fost putin dezamagita. Cred ca se vede pe mutra mea. Imi cer scuze,dar sunt om si eu.

Piata de mestesugari

Ratacind pe stradute am descoperit diverse ateliere de mestesuguri. Zoco Municipal de la Artesania este locul unde l-am gasit pe Pinochio. Este situat la jumătatea distanței dintre Moscheea-Catedrala si usa Almodovarului , langa Plaza de Maimónides.

A fost prima piață de artizanat creată în Spania. Cunoscută și sub denumirea de piața meșteșugurilor , mai mulți artizani din Cordoba își au atelierul în acest loc. Este amplasat într-o clădire în stil mudejar cu 2 etaje și o terasă porticată magnifică.

Este un loc ideal pentru a găsi produse autohtone. Aici puteți găsi artizani din piele, confecționari din piele, ceramisti și, de asemenea, renumita filigrană cordovenească.Tot aici poti vedea  modul în care sunt realizate, deoarece artiștii înșiși sunt cei care își fac munca în ochii vizitatorilor.

Templul Roman din Cordoba

Alcázar de los Reyes Cristianos

Da am lasat imaginea de mai sus sa isi faca introducerea. Este un loc superb! Un obiectiv turistic impartit in  doua, castelul și grădinile. M-am simtit ca o mica printesa prin aceste gradini. Sunt formate dintr-o mare varietate de vegetație, bazine și fântâni. In gradini se pot zari si  sculpturile monarhilor, inclusiv cea a celor creștini.

Construit în secolul al VIII-lea ca reședinta de califat, acest complex de cladiri si gradini a atins o semnificație majora în Evul Mediu, când Monarhii Catolici Ferdinand si Isabella locuiau acolo de opt ani. Alcázar este o compozitie de cetate masiva si palat regal.

Intreaga cetate este înconjurată de ziduri masive cu patru turnuri: Turnul Leului, Turnul Râului, Turnul Omului și Turnul Vela.

Recomand Cordoba oricui ajunge in Andaluzia! Este o incantare sa te plimbi si sa te bucuri de aseamenea frumuseti naturale,arhitecturale,culturale si istorice.

Zambiti si iubiti!!!

Iulia
iulia@filtrualbastru.ro
No Comments

Post A Comment