Schitul si Pestera Ialomitei

Schitul si Pestera Ialomitei

Pentru ca suntem un popor credincios, cu frica de Dumnezeu avem biserici. Nu intru in polemica ca nu mai ies de acolo pana la sfarsitul vietii. Insa nu sunt bisericoasa. Da sunt multe hibe si multe vagaune si in sistemul credintei, insa credinta din suflet te duce din cand in cand pe drumul batut de calugari. Ajunsi in zona Moroeni, mai exact la Hotelul Pestera. Am facut o mica drumetie catre Pestera Ialomitei, unde se afla si manastirea acesteia.

Pestera Ialomitei

Daca te afli in Parcul National Bucegi este pacat sa ratezi acest obiectiv turistic. Are o suprafata de 1.128 metri, dar noi ca turisti putem vizita doar 450. Are o inaltime de 20 de metri si 16 metri latime.

Unde este localizata ?

In Moroeni, judetul Dambovita, la o altitudine de 1660 metri si la 10 km de unde izvoraste Raul Ialomita.

Pret de intrare si program

Pestera poate fi vizitata de luni pana duminica, in schimbul sumei de 10 lei. Orele de vizitare sunt in intervalul 9-18,cu o pauza de o ora de la 13-14. Pensionarii si elevii au gratuitate 50%, iar copii sunt 6 ani intrarea e gratuita. De asemeni pentru persoanele cu handicap si insotitorii acestora intrarea este gratuita.

Manastirea Pestera Ialomitei

 Drumul catre manastire este plin de urcusuri si coborasuri, cateva trepte, asa ca in viata. Pe stanga si dreapta te poti bucura de branzi inalti si verdeata cat vezi cu ochii.

Scarile sunt putin alunecoase, dar daca ai ajuns pe meleagurile astea cu siguranta ai ceva adecvat de incaltat sa stai pe doua picioare.

Un parau mic merge si el de-a lungul scarilor, pana se pierde in subteran. Te simti ca Heidi, fetita muntilor sau un mic explorator intr-o bogatie muntoasa.

Istoricul Manastirii atesta ca vechiul schit a fost intemeiat de Mihnea Voda cel Rau, in secolul al XVI-lea.

Manastirea are hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Schitul a fost incercat de multe ori de-a lungul timpului. Acesta a ars de mai multe ori. Prima data in 1818, iar in 1819 a fost ridicat din nou de catre calugari. In 1940 este refacut de protosinghelul Mihail Badila. In 1961 a ars complet si a fost ridicat abia in 1993. De atunci nu s-a mai abatut nicio nenorcire asupra lacausului de cult si primeste cu drag, pe oricine ii calca pragul.

Cu totii credem in ceva mai presus de noi, Dumnezeu, Allah sau oricum i-am spune,noi stim ca suntem mici. Indiferent ca mergem des la biserica sau ca pupam pragul mai rar, credinta din suflet sa ne fie ca o stanca!De neclintit.

Zambiti si iubiti! 

Iulia
iulia@filtrualbastru.ro
No Comments

Post A Comment