Manastirea Dervent

Manastirea Dervent

Duminica si liniste! O zi numai buna de a merge undeva mai departe de oameni si mai aproape de Dumnezeu. Si asta am facut si noi. Am ales sa mergem la Manastirea Dervent. Eu nu mai fusesem aici de foarte mult timp si mi-am dorit sa revad acest lacas de rugaciune.

Manastirea Dervent este situata la o distanta de aproximativ 2 ore de Constanta. Drumul e relativ bun, mai are unele hopuri, denivelari dar in general e bun. Ai privelisti frumoase, usoare serpentine fiind si o excursie, nu doar un drum pana la manastire pentru rugaciune.  Noi am folosit ruta asta 

Captură

Dupa aproape 2 ore de aruncat cu privirea pe geam si numarand manastirile pe langa care am trecut, ajungem. Da! Pe drum poti, daca ai mai mult timp sa mai opresti la inca vreo 3-4 manastiri pe putin. Drumul este intesat de manastiri: Manastirea Sf.Ioan Botezatorul-Lipnita, Schitul Sf.Serafim din Sarov, Manstirea Sf.Andrei, Manastirea Sf.Apostol Filip, Manastirea Nasterea Maicii Domnului, Manastirea Sf.Maria Magdalena. Nu stiu daca mi-a scapat vreuna, dar oricum ideea este ca aveti in drum manastiri, tot sa va rugati si sa aprindeti lumanari.

Cum ajungeti dinspre Constanta, pe partea dreapta este manastirea, iar pe stanga o parcare spatioasa pentru tot omul de rand.

 Inainte de a pasi in curtea manastirii aveti o mica harta care va ajuta sa va ghidati in interiorul ei.

Intrati in curtea manastirii, pe stanga este un loc bun de aprins lumanari, pentru ca nu se face curent si astfel lumnarile raman aprinse. Aveti si o toaleta publica ( dupa 2 ore de mers cred ca cu totii avem nevoie de o toaleta).

Si apoi in dreapta magazinul de suveniuri si cel de bunatati. Da ati auzit bine, bunatati manastiresti. Aici puteti gasi de la sumac, pana la lichior de cafea.

Manastirea aflata intre Dunare si mare ar putea fi una dintre cele mai vechi asezari monahale de pe teritoriul romanesc.  Insa nu se stie sigur acest lucru pentru ca primele date despre Dervent apar in secolul IX. Conform istoricului manastirii, localizarea Derventului se suprapune cu spatiul descris dintre Tomis si Durostorum.

Icoana Maicii Domnului-facatoare de minuni

Manastirea are o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Aceasta are o vechime mare, din 1820 si a fost transmisa din generatie in generatie, dupa  care a fost donata in 1940 manastirii.

Sfanta Cruce Tamaduitoare

Ocolind biserica, pe partea stanga gasim un spatiu destinat crucii din piatra. Aici poti gasi deseori oameni bolnavi care vin sa se roage pentru santate. Si tot aici poti pune acatiste si donatii pentru biserica.

Noua biserica a manastirii

In spatele bisericii se construieste acum o biserica mai incapatoare cu hramul Sfantului Iachint de Vicina. Piatra de temelie a noii biserici a fost pusa in  toamna anului 2011, iar constructia a inceput in octombrie 2018. Cat despre termenul de finalizare, pe tablita care arata santierul in lucru, calugarii au trecut „Cand ne va ajuta Dumnezeu”. 

Crucea vindecatoare de animale

Tot aici mai este si o alta cruce de piatra, inconjurata de flori. La care te poti ruga pentru sanatatea animalelor. In trecut la aceasta cruce se aduceau animalele blonave pentru vindecare. Acum se aduc graunte si hrana, care mai apoi este data animalelor aflate in nevoie. Crucea are bratele rupte din cauza incercarilor prin care a trecut de-a lungul vremii.

Izvorul Tamaduirii

Daca dupa rugaciune te-a luat setea sau pur si simplu s-a terminat aia din masina. Poti sa mergi la izvor. Distanta nu este mare si nici anevoioasa. Mergi aproximativ 200 de metri, iar drumul ce-l strabati are pe stanga si dreapta nuci batrani, care parca fac o coroana desupra crestetului tau. 

 

 Aspectul izvorului s-a schimbat fata de cum il stiam eu de copil. In urma cu ani in urma nu era nimic, decat un simplu izvor. Acum acesta este pus in valoare frumos cu o mica incapere, pictata cu sfinti, ca o mica capela. Din fata izvorului poti lua acasa si Agheasma.

 

Recomand oricui o mica plimbare la aceasta manastire! Te poti ruga in voie si poti sa pleci si cu bunatati dulci si suveniruri care sa iti aminteasca de acest loc frumos.

Zambiti si iubiti!

Iulia
iulia@filtrualbastru.ro
No Comments

Post A Comment