Vrem autostrazi si investitii!

Vrem autostrazi si investitii!

 De ce m-am indragostit de Spania?

Cald si bine nu e reprezentativ. Ce au ei si nu avem noi? Instinctul de conservare. Ei stiu sa pastreze lucrurile si chiar sa le imbunatateasca! Sa le promoveze si sa profite din treaba asta. Noi, aici ma refer la Constanta suntem cu un picior in groapa la turism. Am luat in comparatie orasul nostru pentru ca si aici avem plaja si aici sunt atatea lucruri frumoase de promova, dar si renovat. Dar cine sa le faca? Daca nu e campanie electorala nu e dezvoltare. Daca terenul a ramas arid dupa plecarea lui Mazare cam greu sa bage cineva „plugul la arat” in orasul cu atata potential. Astazi vorbim de autostrazi si cand m-am gandit la alea 15 minute de azi, Spania a rasarit in mintea mea ca o un exemplu urias.

Am mers cu autobuzul prin Spania !

Dupa mult timp de gandire am ajuns in Spania anul trecut. Ca majoritatea romanilor care cantaresc mult pana dau un ban pe rasfat. Am ajuns in partea de sud, mai exact in Malaga, Cordoba si Granada. Intre aceste orase am mers cu autobuzul. Nu are rost sa va zic  ce autobuze au. O mica paranteza pot sa fac totusi, la plecare din Granada catre Cordoba am primit casti ai apa. Am fost suspicioasa putin. Ma gandeam ca ne umfla cu apa si ne perie, cum ar trebui sa facem noi cu porcul: Sa nu il stresam inainte de a-l lichida. Si apoi am inteles ca in tetine aveam mici ecrane si puteam sa ne uitam la filme sau sa ascultam muzica, iar daca te lua setea aveai si apa.

Se poate,cand se vrea!

Da! Ne-am plimbat prin tinutul lor plin de maslini cu autobuze, luxoase, daca ma intrebati pe mine. Si ma ofticam ca la noi autobuzele spre comune sunt ca pe drumul spre service. Zici ca pica piese din ele in timp ce merg. Nu mai zic ca acum pica si oameni din ele. La ei nu stau inghesuiti de simti tot meniul vecinului. Si am ramas mirati ca se poate. Se poate sa mergi fara sa ai gropi din 5 in 5 metri. Ce m-a uimit a fost ca ei intre comunele alea mici si aride cu cateva casute aveau drumuri cu o super infrastructura. La noi sunt comune care adapostesc mii de suflete si e drum negru pana acolo. Imaginea copiilor care merg in cizme la scoala pentru ca le ajunge noroiul pana la genunchi imi e foarte cunoscuta. Asta este respectul statului pentru oamenii lui, pentru viitorul lui. Copilasii  sunt viitorul acestei tari aflata in delir. Insa mai important decat un drum este probabil sa se traga bani din proiecte pentru diverse interese si rezultatele se resfrang asupra noastra.

Autostrada Soarelui 

Super!!! Pot turistii sa vina la mare, pe autostrada chiar! Dar mai bine nu ar merge prea grabiti pentru ca sunt zone din autostrada care mai ca ies din peisaj: gropi cu nemiluita. Si la o viteza de autostrada viata iti cam este pusa in pericol. Ce sa mai: senzatii tari, moca! Doar cu riscul vietii si al reparatiilor de dupa,pentru masina. Autostrada Soarelui,cu siguranta au vrut alt nume. Dar la noi,macar numele sa sune frumos! Autostrada Groazei nu inspira soare,mare si turism.

Spania are 16.500 km de autostrada.

Romania are 747 de kilometri de autostrada, atat s-a putut  pana acum. Cat as vrea sa nu mai scot in evidenta ce nu merge bine la noi, tot nu pot. Sunt critica si cu mine. Insa la cate resurse avem pacat ca jongleaza unii cum vor cu banii si batem pasul pe loc. Da, in fruntea clasamentului sta Spania cu 16.500 km , apoi Germania cu 13.000  km si Franta cu 12.000 km. Nu are rost sa continuam lista ca oricum noi nu suntem pe acolo. Nu avem trotuare,dar autostrazi?Nu avem strazi.Nu scapam de noroi si mizerie. Asteptam schimbarea,dar cred ca si-a luat bilet de vacanta .

Exercitiu de imaginatie!

Sa inchidem ochii 15 minute ! Sunteti intr-o tara care are de toate! Are munte,mare,podis si campii intinse!Are oameni frumosi,cu traditii spectaculoase. Nu mai merge nimeni cu caruta,decat pentru agrotursim. Si toate masinile raman sa se uzeze doar pentru ca au rulaj mare.Ajungi in timp scurt intre comune,intre orase.Copii poarta pantofiori de lac si merg curati la scoala. Autobuzele nu mai troncane si nici nu mai pica piese din ele.

Da e Romania!

Asta e! Estul legat de vest,nordul de sud si toate intre ele .Ca intr-o retea de paianjen trainica.Oraselele noastre mici au strazi si locuri verzi. O tara civilizata in care romanii ar fi fericiti la ei acasa!

Hei !Te ciupesc!

Deschide ochii! Au trecut minutele.Tara noastra e tot aici mancata de acest hatis absurd.De birocratie si interese ascunse.Greu sa se schimbe.Au murit oameni degeaba la revolutie. Si daca mai mor iar si nu stiu ce se schimba.Tot ce putem este sa ne facem vocali.

Felicitari,omule!Inca vreo cativa ca Ștefan Mandachi si poate Autostrada Soarelui chiar devine luminoasa, iar tara noastra unita prin autostrazi si strazi civilizate.

 

[foogallery id=”375″]

Iulia
iulia@filtrualbastru.ro
No Comments

Post A Comment